Konsol- eller datorspelare

 kedja

Påverkar dina konsol- eller datorspelsvanor din dygnsrytm negativt och du upplever att tiden bara försvinner?

Känner du att konsolen eller datorn gör att du tappar glädjen i aktiviteter du förr tyckte var roliga?

Prioriterar du bort saker som du behöver för att må bra till förmån för ditt konsol- eller datorsittande?

Då har du hittat rätt!

Teknik, Internet samt konsol- och datorspelande är i grunden något positivt och bra. Ifall vi blickar bakåt och tittar på årets julklapp 1992, 1996 och 1998 var dessa tv-spel, ett Internetpaket samt datorspel. Det förvånar nog få. Sedan dess har utvecklingen gått framåt med stormsteg. Fördelarna med konsol- och datorspel är många. De är intellektuellt stimulerande med enorm potential att ge bland annat språkkunskaper, sinne för strategi samt teoretiska kunskaper i olika ämnen. Dessutom är de roliga, spännande och erbjuder i viss mån även en social arena med väl utvecklade kommunikationsmedel. Konsol- och datorspelande är en helt okej sysselsättning som är till glädje för den stora massan och kan leda till mycket kunskap och personlig utveckling.

För de allra flesta är konsol- och datorspelande något positivt, men det finns de som sitter överdrivet mycket med sitt spelande. I dagens läge finns det ingen medicinsk eller psykiatrisk diagnos som lyder "datorspelsberoende", "konsolspelsberoende" eller "datorberoende". Att man kan ha ett överdrivet förhållningssätt till konsol- och datorspel är dock allmänt känt. Det kan ta sig uttryck i det sociala livet, måendet, orken, energin och kreativiteten. Ett första varningstecken är att man börjar ljuga alltmer. Gradvis börjar man ändras i sin personlighet och upplever sidor hos sig själv som är främmande. Det blir ofta taggarna utåt när folk i den nära omgivningen närmar sig spelandet i samtal och man kan explodera för minsta lilla sak. Problem med prioriteringar blir uppenbart och kontrollförlusten total, då tidigare uppsatta gränser bryts och förskjuts. Detta i form av hur ofta, hur länge och hur mycket man tid man ägnar framför datorn. Den där dagen i veckan som till slut blir alla dagar i veckan samt timman som kan komma att bli större delen av den vakna tiden.

Med tiden blir upptagenheten, det vill säga tiden man ägnar åt konsol- eller datorspel även när man fysiskt inte sitter framför datorn eller konsolen, allt mer uppenbar. Med det menat att tankarna kretsar kring hur man skall få loss mer tid för att kunna spela, att planera taktiker och upplägg i ett visst spel eller annat relaterat till hur tiden framför konsolen eller datorn ska spenderas. Livslusten, gnistan man tidigare hade, försvinner och det känns inte lika roligt att göra som man tidigare ägnade sig åt. Om exempelvis familjeaktiviteter var viktiga förr, då får de allt mindre utrymme.

Detta är en viktig artikel - dela den!